Februarska plata 2,8 posto niža od januarske

U Federaciji BiH prosječna isplaćena neto plata u februaru iznosila je 951 KM i nominalno je bila niža za 2,4 posto, a realno za 2,8 posto nego u prethodnom mjesecu.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna isplaćena neto plata za februar nominalno je viša za 1,8 posto, a realno za 3,1 posto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće smanjenje prosječnih plata u februaru u odnosu na januar zabilježeno je u vađenju ruda i kamena i iznosi šest odsto, zatim u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 4,9 posto.

U saopštenju se navodi da je smanjenje prosječne plate praćeno istovremenim smanjenjem broja zaposlenih u vađenju ruda i kamena za 0,3 posto i u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto.

U isto vrijeme, najveće povećanje prosječnih neto plata zabilježeno je u ostalim uslužnim djelatnostima za 2,8 posto, te u prevozu i skladištenju za 0,7 posto.

Povećanje prosječne plate praćeno je istovremenim povećanjem broja zaposlenih u uslužnim djelatnostima za 0,5 posto, dok je broj zaposlenih u prevozu i skladištenju ostao na istom nivou.

(Fena)