Obilježena 28 godišnjica od ubistva 116 civila u Ahmićima

Porodice ubijenih i brojni dužnosnici odali su danas počast 116 bošnjačkih civila koje su prije 28 godina ubili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u mjestu Ahmići pored Viteza.

Kako su danas ponovili članovi ubijenih stanovnika Ahmića, i dalje se traga za tijelima 29 ubijenih, a upozorili su i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je ponovio da je 116 civila mučki ubijeno zbog čega se nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo u tom dijelu BiH, ali i drugdje u BiH od 1992. do 1995. godine.

“Uvijek ćemo se toga sjećati i prenositi mlađim generacijama da se ovo ne smije zaboraviti jer je zaborav opasan i može voditi ka ponavljanju zločina. Nećemo odustati od istine i prave. I prošle godine smo tražili da se kaže gdje se nalaze grobnice onih koji još nisu pronađeni”, podsjetio je Džaferović.

Kaže da se još uvijek zahtijeva i da odgovaraju brojni izvršioci zločina u Ahmićima koji je okarakterisan kao zločin protiv čovječnosti, ali Džaferović podsjeća da je komandant UNPROFOR-a, koji je bio tada ovde, kazao je da je u pitanju genocid.

Ocijenio je da zabrinjava odavanje počasti onima koji su bili učesnici ubijanja u Ahmićima, jer to nije put za zajednički život i postizanje civilizacijskih vrijednosti.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

(Fena)