Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Umjerene naoblake ima na sjeveroistoku Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -10 stepeni, Sokolac -4, Ivan-sedlo -3, Bugojno, Drvar, Jajce i Livno -2, Sarajevo i Zenica 0, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 1, Grude 2, Gradačac 4, Stolac i Trebinje 5, Neum 7, Mostar 8 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Umjereno povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

bolesnici ne bi trebali imati jačih tegoba, ali je tokom jutra poželjno provoditi mjere zaštite od niskih temperatura, naročito u unutrašnjosti zemlje.

Opšta slika će, većim dijelom dana, biti ljepša u Hercegovini.

U Bosni bi, porast naoblake u poslijepodnevnim satima, mogao uzrokovati manje probleme osjetljivijim meteoropatama.

Savjetujemo Vam da se ptikladno obučete.

—–

BIHAMK

Oprez zbog poledice i odrona

Zbog niskih temperatura, ovog jutra vozače upozoravamo na mogućnost poledice, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Pažnju skrećemo i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

U toku su radovi na dionici autoputa A-1 Podlugovi – Sarajevo sjever, zbog čega vozače molimo za oprezniju vožnju i obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog sanacionih radova na putu Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), od 08 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom,uz regulaciju semaforima. Od 23 do 04,30 sati, saobraćaj se kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila na snazi obustava saobraćaja.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)