Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -8 stepeni, Sokolac -2, Bugojno i Srebrenica 0, Ivan-sedlo i Sanski Most 1, Bihać, Bijeljina, Sarajevo, Tuzla i Zenica 2, Banja Luka, Doboj, Gradačac i Prijedor 3, Grude 7, Trebinje 9, Mostar i Neum 10 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati padavine sa jugoistoka će se postepeno širiti na veći dio zemlje. U nizinama se očekuje slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na protekli dan.

Povećano naoblačenje, povremene padavine i neuobičajeno niske temperature, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od hladnoće, osobito tokom jutra, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Danju malo ugodnije, uz blago zatopljenje.

Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, dekoncentracije, reumatskih i bolova na mjestima povreda.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na većini puteva u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog sanacionih radova na putu Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), od 08 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Široki Brijeg-Mostar (obilaznica oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)