SABNOR: Krivično sankcionisati one političare koji rade protiv BiH i za interese drugih država

Nakon obznanjivanja raznih non paper pisama o sudbini Bosne i Hercegovine, te brojnih reakcija na njih, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, mi antifašisti Bosne i Hercegovine ne možemo na sve to ostati nijemi, stoji u saopštenju SABNOR-a BiH.

Valja odmah na početku reći da se u Evropi fašizam vraća kao državna ideologija, ne u smislu crnih košulja i ratova, ali se vraća u svojoj suštini. Rezultat toga su kod nekih od evropskih vođa stvorene ideje o prekrajanju granica i stvaranju novih geopolitičkih odnosa u kojima oni i njihove države mogu na neki način profitirati.

“Jalov posao. Države nastale raspadom Jugoslavije postale su samostalne zahvaljujući antifašističkom AVNOJ-u, te su decidno priznate u avnojevskim granicama. Diranje bilo koje od avnojevskih granica značilo bi i poništavanje avnojevskog principa za sve, a onda bi po inerciji bile napadnute granice svih novonastalih država od njihovih susjeda. Kuda bi to vodilo i šta bi se dešavalo u Evropi bolje je i ne pominjati.

Međutim, nas u svemu ovom zabrinjava nesposobnost i direktan rad protiv države BiH brojnih izabranih političara na najviše državne funkcije. Neki od njih direktno rade protiv države i za interese drugih država. Smatramo da u našem zakonodavstvu ima dovoljno krivičnih odredbi koje se mogu koristiti protiv svih, koji ruše ustavni poredak države, svojim djelovanjem svjesno izazivaju strah i paniku među stanovništvom, šire nacionalnu i vjersku mržnju, te svojim svjesnim nedjelovanjem urušavaju institucije države.

Pozivamo sve nadležne pravosudne organe da iskoriste svoja zakonska ovlaštenja i stanu u zaštitu države.

Istovremeno, pozivamo građane na organizovani otpor svima koji na bilo koji način ugrožavaju teritorijalni integritet naše domovine. Pozivamo vas u opštenarodni antifašistički front, da i danas, kao i naši prethodnici ranije, zaštitimo sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine”, stoji na kraju saopštenja SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)