Pretežno oblačno

Jutros je na jugu Hercegovine pretežno vedro, a u ostatku zemlje pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada kiša, a u višim područjima susnježica ili snijeg.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -7 stepeni, Ivan-sedlo, Sokolac 0, Sarajevo-Bjelave 1, Srebrenica, Tuzla 2, Bugojno 3, Gradačac, Zenica 4, Banja Luka, Bihać, Doboj, Sanski Most 5, Bijeljina, Grude, Prijedor 6, Trebinje 7, Mostar 8, Neum 9 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne povremeno sa slabom kišom, a u višim područjima sa susnježicom ili snijegom. Tokom dana padavine, uglavnom, prestaju.

Vjetar slab sjeverni.

 Dnevna temperature vazduha od 5 do 10, na jugu do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme, uz povremene padavine i zahlađenje, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima povreda, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i većim dijelom dana posvetiti pažnju oblačenju.

Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U većem dijelu BIH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu.  Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost, zbog magle. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Ne zaboravite vezati sigurnosni pojas, jer u 50% slučajeva nevezani putnik će biti potpuno izbačen iz vozila kroz vjetrobransko staklo što drastično povećava mogućnost težeg ozljeđivanja ili čak i smrtno stradanje.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (na obilaznici oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banoviča).

Na graničnim prelazima, nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)