Taj šareni čudesni svijet – Slike sedmice

Blagoslovljeno jahanje

„Aleluja, zazvoni“, glasi njihova pjesma. Muškarci Lužičke manjine jašu u mantilima, frakovima i cilindrima u Oberlausitzu, između Bautzena i Hoyerswerda, kako bi objavili uskršnju poruku. Običaj datira iz prethrišćanskih vremena, kada se vjerovalo da ovaj blagoslov štiti i sjetvu. Ovog puta bi, prije svega, trebali biti zaštićeni gledaoci, jer ih obično hiljade prisustvuju procesiji.

Stoga rute ostaju tajne, maske su bile obavezne u crkvenim dvorištima i usput. Jedino su jahači na konjima bili oslobođeni toga, kako bi bili slobodni za pjevanje.

Mirno, bijeli

Nadati se da mu neće pasti na pamet da se probudi ranije. Naučnik drži moćnu glavu uspavanog bijelog medvjeda, dok njegove kolege pregledaju životinju, a kasnije će mu ugraditi predajnik u uho. Tim stručnjaka, u ime Ruskog geografskog društva, prvi put je krenuo na arktički arhipelag Franz-Josef-Land kako bi precizno snimio populaciju polarnih medvjeda i istražio učinke klimatskih promjena na njihove životne uslove. Cilj je dobiti pregled stanja ovih ugroženih životinja  do 2023. godine.

Zadržani

Nije kavez, ali su djeca i dalje zaključana. Gledaju televiziju u Centru za maloljetnike bez pratnje, u dolini Rio Grande, u Teksasu. Dakle, šta je drugačije nego u Trampovo vrijeme, kada su djeca bila odvojena od svojih porodica na granici? Većina njih već je mogla nazvati svoje rođake u SAD da ih mogu odvesti odavde. Djeca su registrirovana, a narukvice na rukama sadrže njihove podatke. Samo u ovaj centar svakodnevno pristiže i do 300 nove djece. Roditelji ih same šalju u SAD. Jer, ono što se nije promijenilo: Bidenova vlada i dalje odrasle izbjeglice vraća nazad preko granice.

Može i tako

Bezgranična harmonija, nije ono što često govore političari. Zoološki vrt u Gaziantepu, jedan je od najvećih u Evropi, nudi jednu iznimku. Držanje ne samo sa svojim, iz iste vrste, mnogo slobodnog prostora, i premalo kafeza (što je takođe atipično) omogućuje idilu kao na slici: Šimpanza po imenu Can upućuje tek 28 dana starog medvjedića po imenu Bincuk, na običaje i prilagođavanje životu u Zoološkom vrtu.

Vrijeme beharanja

Nakon hladnoće i kasnih padavina snijega, nakon zahtjevne zime, cvjeta čitava zemlja, i daje nadu za jedno lijepo proljeće, a behar kajsija u mjestu Wachau, u Austriji, prava je gozba za oči.

Šarenilo boja

Godišnja proslava zmajeva brodova u Quintongu, u Taizhou u kineskoj provonciji Jingsu.

(stern)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)