Najveći klubovi najavili osnivanje evropske fudbalske “Superlige”

Najveći evropski klubovi objavili su da neće igrati Ligu prvaka, te da je na pomolu osnivanje “Superlige” – takmičenja rezervisanog samo za fudbalsku elitu Evrope.

Klubovi osnivači – Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid i Arsenal, žele se sastati s FIFA-om i UEFA-om da bi pronašli modalitet održavanja ovog takmičenja, javlja STA.

Prvi predsjednik superlige je Florentino Perez iz Real Madrida, a takmičenju će se uskoro pridružiti još tri kluba.

“Nova liga dolazi u periodu pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala nestabilnost trenutnog ekonomskog modela evropskog fudbala. pandemija je otkrila sa je potrebna strategija i komercialni pristup za podizanje vrijednosti fudbalskih klubova. Klubovi suu proteklim mjesecima imali pregovore s predstavnicima državnih institucija i zaključili su da ponuđena rješenja neće poboljšati finansisjki položaj klubova”, stoji u saopštenju osnivača “Superlige”. 

Evropska fubalska federacija (UEFA) u nedelju je najavila sankcije za klubove okupljene unutar “Supelige”. Oglasila se i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), koja očekuje dialog za rješenje krize u fudbalu, te istakla da se ne slaže sa odvojenom i zatvorenom fudbalskom ligom, kakva bi bila “Superliga”.

Premijerna sezona ovog takmičenja počela bi što je prije moguće, utakmice bi se igrale tokom sedmice, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima.

Sezona bi počela avgustu, a klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe sa po deset ekipa. Tri najbolje ekipe iz obe grupe bi se plasirale u četvrtfinale, a njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. 

PSG, Borussia i Bayern odbili učestvovati u “Supeligi”

Njemački fudbalski klubovi Borussia Dortmund i Bayern iz Münchena odlučni su u namjeri da ne zaigraju u novoj evropskoj “Superligi”, zatvorenom takmičenju kojem bi nastupali najveći evropski klubovi, javlja DPA.

Francuska agencija AFP s druge strane najavljuje da bi u tom takmičenju trebala nastupati barem dva kluba iz te zemlje. Još uvijek nije poznato o kojim klubovima je riječ, ali poznato je da je najbogatiji francuski klub Paris Saint-Germain, takođe odbio učešće u “Superligi”, te podržao reforme Lige prvaka najavljene za 2024. godinu.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) želi uvesti brojne promjene u Ligu prvaka i povećati broj učesnika na 36. 

Iniciatori “Superlige” su 12 evropskih velikana – Juventus, Manchester United, Real Madrid, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid i Arsenal. Takmičenju se trebaju priključiti još tri kluba.

Prvi predsjednik tog takmičenja je predsjednik Real Madrida Florentino Perez, a podpredsjenici su prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli i jedan od vlasnika Manchester Uniteda Joel Glazer.

Pobjednik tog takmičenja navodno će osvojiti 400 miliona eura.

(Fena)