Porodice sa djecom izmještene iz napuštenih objekata u migrantske centre

Inspektori Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine su u okviru provođenja pojačanih aktivnosti na kontroli kretanja i boravka stranaca u Unsko-sanskom kantonu izmjestili devet migrantskih porodica sa djecom iz napuštenih objekata u prihvatne centre “Sedra” i “Borići”.

“Utvrđeno je da na lokalitetu Bosanska Bojna, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom, u napuštenim objektima, koji ne ispunjavaju ni minimum životnih uslova, boravi devet porodica, odnosno ukupno 43 osobe, uz 19 djece. Služba je odmah inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre “Sedra” u Cazinu i “Borići” u Bihaću, koji su i predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata”, izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Sve aktivnosti na izmještanju ovih osoba provedene su u saradnji sa Graničnom policijom BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), dok su porodice odmah prošle medicinsku trijažu i smještene su u izolacijske dijelove ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa

(Fena)