Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa slabom kišom, a u Hercegovini umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Ivan-sedlo i Sokolac 2, Drvar, Livno, Sarajevo i Srebrenica 4, Bugojno i Jajce 5, Bihać, Grude, Prijedor, Sanski Most, Stolac, Tuzla i Zvornik 6, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Trebinje i Zenica 7, Neum 10 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, na jugu do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika.

Temperature zraka i dalje će biti niske za ovaj period godine, a osjet hladnoće dodatno će se pojačavati usljed povremenih padavina.

Hronični bolesnici i meteoropate trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Sa noćnim satima, opšta slika trebala bi se djelimično poboljšati.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog sanacionih radova na putu Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), od 08 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Široki Brijeg-Mostar (na obilaznici oko Širokog Brijega), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banoviča).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Napominjemo, sigurnosni pojasevi su najznačajnije sigurnosno sredstvo za zaštitu putnika u vozilu, kako na prednjem tako i na zadnjem sjedištu i zato vežite sigurnosni pojas za vrijeme vožnje, bez obzira koliko kratko vožnja trajala!, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)