SAD: Ako Navalny umre, to će imati posljedice za Rusiju

Opposition leader Alexei Navalny is escorted out of a police station on January 18, 2021, in Khimki, outside Moscow, following the court ruling that ordered him jailed for 30 days. - Kremlin critic Alexei Navalny on Monday urged Russians to stage mass anti-government protests during a court hearing after his arrest on arrival in Moscow from Germany. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) (Photo by ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images)

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan upozorio je da će biti posljedica ako ruski opozicionar Alexey Navalny umre u zatvoru.

Govoreći za CNN, rekao je da će, ukoliko kritičar Kremlja umre u zatvoru, to imati posljedice po Moskvu.

Kako je kazao, sa zabrinutošću prate razvoj događaja u vezi s pogoršanjem zdravstvenog stanja ruskog opozicionara, javlja Anadolija.

“Prenijeli smo ruskoj vladi da će oni biti odgovorni za ono što se dogodi Navalnyju dok je u zatvoru. Rekli smo im da će to, ako Navalny umre, imati posljedice”, rekao je Sullivan.

Rekao je da trenutno ne može govoriti o potencijalnim koracima protiv Moskve, ali da će, ako se dogodi takva situacija, biti jasno demonstrirano.

Navalny je počeo štrajk glađu prije više od tri sedmice u znak protesta zbog odbijanja zatvorskih vlasti da mu dozvole da ga pregleda privatni ljekar zbog jakih bolova i gubitka osjećaja u leđima i nogama.

U subotu je ljekar rekao da su rezultati testova koje je dobio od Navalnyjeve porodice pokazali naglo povišen nivo kalijuma, što bi moglo dovesti do srčanog udara i zatajenja bubrega.

“Pacijent može umrijeti svakog trenutka”. rekao je ranije ljekar Yaroslav Ashikhmin.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog trovanja u Rusiji.

Ruske vlasti navode kako je Navalny prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

(Fena)