Chelsea i City istupaju iz Superlige

Engleski fudbalski klubovi Chelsea i Manchester City pripremaju dokumentaciju za izlazak iz novoosnovane evropske Superlige.

Povlačenje Chelseaja i Cityja, dva od 12 klubova osnivača Superlige, uslijedilo je ni 48 sati pošto je taj projekat najavljen.

Klub iz Londona bio je prvi koji je nagovijestio da neće nastaviti s planovima, a nakon što se oko 1.000 navijača okupilo ispred Stamford Bridgea uoči utakmice protiv Brightona. Navijači su blokirali prolaz klupskom autobusu, primoravši bišeg golmana Čelsija Petera Čecha da izađe pred njih.

Nekoliko minuta kasnije, britanski mediji su počeli da izvještavaju da Chelsea priprema neohodnu dokumentaciju za povlačenje iz Superlige, a nedugo potom uslijedila je i informacija da će se iz Superlige povući i City.

Kako piše BBC, ta dva kluba bila su posljednji koji su se priključili ovom takmičenju, a za sada nije jasno koliko su potpisani ugovori “jaki”.

Preostala četiri engleska kluba koja su među osnivačima Superlige su Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham.

Projekat Superlige od početka je naišao na oštre kritike, od navijača, političara do čelnika Evropske fudbalske unije (UEFA).

Woodward podnio ostavku

Dva dana nakon što je njegov klub, Manchester United, zvanično napustio UEFA Ligu prvaka i pristupio evropskoj Superligi , direktor kluba Ed Woodward je podnio ostavku i napustiće Old Trafford do kraja 2021!

Woodward je podnio ostavku – pod pritiskom teških kritika zbog te odluke, a prema pisanju nekih britanskih medija i zbog žestokog duela sa Harryjem Maguirem, kapitenom Uniteda, koji je u ime svih ostalih igrača izrazio nezadovoljstvo najnovijom odlukom kluba.

Woodward (49) je došao u klub kao savjetnik Malcoma Glazera i njegove porodice tokom uspješne kupovine Uniteda . U toku 2007. godine bavio se reklamama i medijima ispred Uniteda, potpisivao bogate ugovore, a 2012. je postao izvrši potpredsjednik.