Promjenljivo oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme sa slabom kišom, a samo ponegdje u centralnim dijelovima registrovana je i slaba kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Livno i Sokolac 2, Ivan-sedlo 3, Bugojno, Drvar i Sarajevo 5, Grude, Jajce, Stolac i Zenica 6, Bihać, Gradačac, Sanski Most i Tuzla 7, Banja Luka, Mostar i Zvornik 8, Neum 10 stepeni.

Tokom dana očekuje se promjenljivo oblačno vrijeme, uz sunčane intervale i nestabilno, povremeno sa kišom ili pljuskovima, lokalno i sa grmljavinom, a na planinama provijavanje snijega.

Duvaće slab vjetar, promjenljivog smjera-

Dnevna temperaturu vazduha između 6 do 14 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne.

Malo ugodnije u odnosu na protekli period, uz blagi porast temperatura, koje će još uvijek biti neprimjerene ovom dijelu godine.

Pri tome će, osjetljivim osobama, najveći problem predstavljati tmurno vrijeme, uz povećano naoblačenje, povremene padavine i rijetke sunčane periode.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu blaže glavobolje, dekoncentracije, promjene raspoloženja.

—–

BIHAMK

Vozi se po mokrom kolovozu

Zbog kiše koja povremeno pada, kolovoz većine putnih pravaca u BIH je mokar, a upozoravamo i maglu, posebno u višim predjelima Bosne. Povećana je opasnost i od odrona kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Danas će se na više lokacija dionice autoputa Podlugovi-Sarajevo sjever izvoditi neophodni radovi, a sve lokacije će biti obilježene privremenom signalizacijom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banoviča).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)