Srpski državljanin osuđen u Njemačkoj zbog sedmorostrukog silovanja

Pokrajinski sud u Berlinu osudio je u ponedeljak srpskog državljanina Sinišu K. zbog sedmorostrukog silovanja, koje je počinio na području Berlina prošle godine na 14 godina zatvora, uz mogućnost doživotnog zatvora zbog posebne težine zločina.

“Optuženi posjeduje posebnu naklonost počinjavanju seksualnih krivičnih djela. Pri tom se ne radi samo o zadovoljavanju seksualnosti, nego i ispoljavanju moći i dominacije”, stoji u obrazloženju presude 30. godišnjem Siniši K., prenosi Hina.

Njemu se predbacuje da je u junu i julu prošle godine na području Berlina silovao sedam, njemu nepoznatih, žena starosti između 14 i 28 godina.

Počinilac je uhapšen nakon što je prilikom jedne provale u spremište za vrtlarski pribor ostavio otiske prstiju. S obzirom na to da je prije toga u Srbiji već bio osuđen zbog silovanja i provala, policija je na osnovui međunarodne datoteke pronašla počinioca.

Osuđeni Siniša K. je već na samom početku suđenja priznao silovanja i izrazio kajanje.

Sud mu je uprkos tome dosudio maksimalnu zatvorsku kaznu koja uključuje mogućnost neograničenog zadržavanja u zatvoru i nakon odsluženja kazne, što je specifičnost njemačkog pravnog sistema.

U presudi se objašnjava kako osuđeni “nije sposoban za terapiju”, te da je djelovao “ciljano, promišljeno i kontrolisano”, tako da se ne može govoriti o smanjenoj uračunljivosti kao olakšavajućojokolnosti.

Osuđeni je i tokom intenzivne javne potrage za njim počinio dalja silovanja.

Roland Weber, advokat jedne od žrtava, pozdravio je zatvorsku kaznu sa zaključnim bezbjedonosnim pritvorom.

“Ovom presudom je odaslan jasan signal da jedan ovakav počinilac mora računati s tim da će za svoja nedjela ostatak života provesti u zatvoru”, rekao je Weber.

(Fena)