Porota odlučila: Policajac Derek Chauvin kriv je za ubistvo Georgea Floyda

Derek Chauvin, bivši policajac iz Mineapolisa, osuđen je za ubistvo nenaoružanog civila Georgea Floyda prošle godine tokom hapšenja. Optuženi je po tri tačke, za ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Svi članovi porote su javno potvrdili presude.

Suđenje Chauvinu trajalo je tri sedmice.

Odluka o dužini zatvorske kazne biće donesena za osam sedmica, a do tada će Chauvin biti u zatvorskoj ćeliji.

Tužilaštvo je iznijelo dokaze koji, po njima, potvrđuju da je Chauvin ubio Floyda, ali je odbrana tvrdila da je bivši policajac postupao po važećim pravilima službe.

Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora.

Advokat porodice Floyd kazao je kako je ovo veliki preokret u istoriji.

Na ulicama Minneapolisa je Nacionalna garda. Diljem Minnesote raspoređeno je više od 3000 pripadnika Nacionalne garde i najmanje 1100 policajaca. U gradovima širom SAD očekuju se nemiri, bez obzira na presudu.

Snimci Chauvina, bijelca, kako sputava Floyda, crnca, držeći ga prikovanog koljenom na zemlji dok on uzvikuje „Ne mogu da dišem!”, uzburkali su Ameriku i izazvali talas višemjesečnih protesta 2020. godine.

Tužilaštvo je pozvalo porotnike „da koriste zdrav razum”.

Porota je čula i izjave 45 svjedoka, među kojima su ljekari, stručnjaci za upotrebu sile, policajci, slučajni prolaznici i ljude bliske Floydu.

Od 12 porotnika, šest su bijelci, četvoro crnci, a dvoje miješane rase. Sedam je žena, a pet muškaraca.

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužioci će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su učestvovali u hapšenju.

Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uapšeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog maja, na suđenju 23. avgusta suočeni su s optužbama da su pomagali u ubistvu Floyda.

(NovaSloboda.ba)