“Puna vreća želja” za Dan planete Zemlje

Lutkarsko kazalište Mostar će povodom Dana planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila, igrati predstavu “Puna vreća želja” u tri termina u ovom tjednu. Izvođenja će biti u četvrtak u 18, u petak u 18 i u subotu u 11 sati.

Predstava “Puna vreća želja” nastala je 2018. godine u okviru projekta Interreg IPA CBC IRENE, koga je uspješno sa svojim partnerima proveo Grad Mostar. “Puna vreća želja” je lutkarska predstava za djecu, koja progovara o zaštiti i očuvanju prirode, koju je po tekstu Mire Gavrana adaptirao i režirao Ivan Kristijan Majić. Lutke, scenografiju i kostime osmislila je i izradila Maja Marković, a muziku je komponovao Igor Karlić.

Predstava je u okviru 27. SLUKA u Osijeku dobila povelju Odsjeka za istoriju hrvatskog pozorišta HAZU za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

U šumi, koja je dom životinjama, sve je više smeća. Medo i Zeko navikli su se već na život u svom prljavom domu, pa su se čak počeli i veseliti smetlarskom kamionu, koji u šumi istovara smeće – jer tamo lako pronalaze hranu, ostatke medenjaka i mrkve! Njihova prijateljica, djevojčica Irena, dolazi u šumu s pecaljkom u ruci, kako bi ulovila zlatnu ribicu. I životinje se uključuju u lov na ribicu, jer svako za nju ima jednu želju, koju bi htio da mu se obistini. Kako vrijeme odmiče, želja je sve više, puno, puno više od one poznate tri koliko za svoju slobodu ispunjava ribica. Umjesto pune vreće ostvarenih želja Medo, Zeko i Irena otkriće da nisu sve želje jednake i da se samo za one prave isplati potruditi.

U predstavi igraju: Marta Haubrich, Ivan Nevjestić i Tibor Oreč.

Cijena ulaznice je 3 KM, a predstava je namijenjena djeci iznad 3 godine.

(NovaSloboda.ba)