Superliga ide dalje, engleski klubovi istupili

Šest preostalih klubova fudbalske Superlige poručilo je tokom noći kako će nastaviti s planiranim organizovanjem takmičenja bogatih momčadi bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

“Uprkos objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Evropske unijem što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu)m koja štiti Superligu”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

“S obzirom na aktuelnu situaciju, razmislićemo o najadekvatnijim koracima, kako bi smo remodelirali ovaj naš projekat, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo, te potenciramo isplate solidarnosti čitavoj fudbalskoj zajednici”, dodali su u priopćenju.

U utorak naveče su engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea saopštili kako se povlače iz Superlige, projekta objavljenog javno u nedelju. Dvanest bogatih evropskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova “koja bi počela što je ranije moguće”.

Najava je izazvala protivljenje evropske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e. UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine, koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, a koji nije radikalan poput Superlige.

“Evropska Superliga je uvjerena da se aktuelni ‘status quo’ u evropskom fudbalu treba promijeniti. Predlažemo novo evropsko takmičenje, jer postojeći sistem ne funkcioniše”, saopštila je Superliga, čiji je predsjednik Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida.

“Cilj našeg prijedloga je dopustiti sportu da evoluira na način da generiše prihode i stabilnost čitavoj fudbalskoj piramidi, i tako pomogne nadići finansijske poteškoće s kojima se suočava čitava fudbalska zajednica zbog pandemije koronavirusa. Takođe bi odredili i solidarne isplate, osjetno veće, svim učesnicima fudbala”, stoji u saopštenju.

Saopštenje je objavljeno nakon videokonferencijskog sastanka šest preostalih klubova, a nakon istupanja engleskih klubova, prenosi Hina.

(Fena)