U Kotoru uhapšen Slobodan Kašćelan, navodni šef crnogorskog “kavačkog klana”

Crnogorska policija uhapsila je Slobodana Kašćelana, koji u policijskim evidencijama važi za šefa „kavačkog klana“, jedne od navodno najmoćnijih kriminalnih organizacija na Zapadnom Balkanu, ali i Evropi, javljaju u srijedu mediji u Podgorici.

Kašćelan je uhapšen u utorak naveče u Kotoru, a po pisanju crnogorskih Vijesti, sumnjiči ga se da je organizovao kriminalnu grupu, koja je počinila i planirala više teških krivičnih djela, za koje je zaprijećena kazna i do 40 godina zatvora.

Uz Kašćelana su, prema saznanjima podgoričkih medija, uhapšena još najmanje četvorica njegovih saradnika.

Crnogorska policija saopštila je kako „preduzima planske aktivnosti usmjerene prema kriminalnim grupama“, te da je uhapšeno više osoba.

Povodom hapšenja Kašćelana, najavljen je i susret podpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića, koji je istovremeno i koordinator svih bezbjedonosnih službi, s čelnicima Uprave policije Crne Gore i ministarstva unutrašnjih poslova. 

Kako su mediji ranije pisali, “kavački klan“ je, uz „škaljarski kriminalni klan“, jedan od najopasnijih u regiji, a bave se prevozom i trgovinom kokainom iz Južne Amerike u Evropu. Ta dva klana, oba iz kotorskih predgrađa Kavač i Škaljari, po kojima su dobili ime, u brutalnom su ratu od 2015. godine, koji je počeo nakon krađe 200 kilograma kokaina u Španiji, a u njemu je stradalo blizu 50 pripadnika oba klana. U brutalnim likvidacijama plaćenih ubica, u kojima su korišteni snajperi, pištolji, autobombe, stradale su najmanje tri slučajne žrtve. Prihodi od trgovine drogom te dvije kriminalne udruge, kako su ranije pisali mediji, broje se stotinama miliona eura.

Policija u januaru spriječila brutalnu likvidaciju Kašćelana

Crnogorsko Specijalno državno tužilađtvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala spriječili su ubistvo Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. januara, dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici, gdje se vodi postupak protiv njega zbog kamatarenja. Kašćelan je prije dvije godine izručen u Crnu Goru iz Češke zbog tog suđenja, a nakon uplate kaucije od pola miliona eura pušten je da se brani sa slobode.

Prema informacijama koje su ranije saopštene na konferenciji za medije, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od križanja u Podgorici, aktiviranjem improvizovane eksplozivne naprave, koja bi uništila sve u radijusu od 100 metara.

Akcijom policije, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći, ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

“Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji sastojala se od metalnog dijela u kome se nalazio eksploziv, a preliminarni izvještaji stručnih osoba govore da je ubojito djelovanje ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u promjeru od mjesta eksplozije”, pojasnio je tada specijalni tužilac Saša Čađenović.

Tada je i pojašnjeno da je eksplozivna naprava ručno rađena, kako bi joj se pojačalo razorna moć, te da bi to, da je napad na ulicama Podgorice uspio „bilo ravno katastrofi“, prenosi Hina.

(Fena)