Herceg: Na korak smo do potpisivanja kolektivnog ugovora

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da je došlo do ključnog pomaka u odnosima između Pregovaračkog tima Vlade HNK-a i svih poslodavaca u kantonalnom zdravstvenom sistemu i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Kazao je da su na korak do konačnog dogovora i da očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora s neljekarskim osobljem u zdravstvenom sistemu HNK-a unutar najviše deset dana.

“Cijelo ovo vrijeme, nismo odustajali od pokušaja da se iznađe najbolje moguće, obostrano prihvatljivo, ali racionalno i finansijski održivo rješenje. Uloženi su iznuzetni napori cijelog pregovaračkog tima, zajedno sa mnom i resornim ministrima dr. Goranom Opsenicom i  Adnanom Faladžićem. Obavljeni su dodatni razgovori i mogu kazati kako su konačno približeni stavovi, te nam predstoji i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora s reprezentativnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar”, kazao je Herceg za Fenu.

Istakao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o pojedinostima posljednjih razgovora, ali da će javnost biti upoznata s finalnim dogovorom čim za to budu stečeni uslovi.

“Očekujem skoro okončanje štrajka, na radost svih satovnika našeg kantona. Ne smijemo gubiti iz vida složenost u kojoj ovaj kanton funkcioniše, posebno na nivou finansijskih opterećenja koja imamo. Sve te specifičnosti treba uskladiti i naći rješenje, još u ovako osjetljivom vremenu pandemije i osjetno umanjenog punjenja budžeta. Samo podatak da u ovom kantonu imamo tri bolnice i dvanaest domova zdravlja i da ovde radi gotovo 4.200 zaposlenih u zdravstvu (svaki četvrti zdravstveni radnik u FBiH) dovoljno svjedoči o kompleksnosti izazova s kojim smo suočeni. Međutim, gledajući zadnju ponudu koju smo poslali sindikatu, možemo očekivati skoro potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje plata neljekarskom osoblju kroz dvije godine, u ukupnom iznosu od 18 miliona KM, odnosno povećanje ličnih dohodaka u rasponu od 27 do 40 posto. Time će se njihova primanja, gledajući na njihovih kolege u drugim kantonima, naći u samom vrhu Federacije BiH”, kazao je Herceg.

Stavljanjem potpisa na kolektivni ugovor, napominje, normalizovaće se stanje u zdravstvenom sistemu, “čime ćemo našim sugrađanima osigurati nesmetano korištenje usluga zdravstvene zaštite što, uprkos svemu, nije smjelo ni biti dovedeno u pitanje, ali to nije bilo do Vlade”.

(Fena)