Novi Val/Eko HUB Blagaj organizuje akciju čišćenja povodom Dana planete Zemlje

Povodom Dana planete Zemlje, 22.04.2021, Novi Val/Eko HUB Blagaj, u saradnji sa Odjelom za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grad Mostar, JP Komunalno Mostar, te JP Komos Mostar, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar – odsjek za biologiju, Izgradnja Tojaga d.o.o Mostar, organizuje danas akciju čišćenja “divlje deponije” na lokaciji Kosor – pomoćna pista, koja je prijavljena kroz platformu “Eko Alarm”.

Okupljanje učesnika je na lokaciji u 08: sati, akcija će trajati do 14 sati.

Kroz „Eko izazov 387- Učinimo svoju zemlju još ljepšom“, u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH i Američkom trgovinskom komorom AmCham, povodom dana planete Zemlje nagraditi će sadnicama vrijedne timove na 100 lokacija širom BIH.

Dan planete Zemlje obilježava se 22. Aprila, kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu. Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi je put predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o okolini i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Opšta skupština UN-a je , 2009. godine, proglasila 22. april međunarodnim Danom planete Zemlje.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi Val Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi!”, koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

(NovaSloboda.ba)