Održana konferencija „Obrazovanje u društvenom fokusu“

Mreža za izgradnju mira, u okviru projekta Snaga lokalnog, koji je finansiran sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizovala je juče Networking konferenciju „Obrazovanje u društvenom fokusu“.

Konferencija je održana online, te je pored 16 izlagačča, okupila i preko 100 učesnika, predstavnika obrazovnih institucija, predstavnika civilnog sektora, predstavnika biznis sektora, i akademske zajednice.

Cilj konferencije bio je da omogući diskusiju i razmjenu mišljenja i informacija na temu (stanja) obrazovanja u Bosni i Hercegovini, te povezivanje raznih akterki i aktera za ostvarivanje budućih partnerstava i zajedničkom radu na projektima, akcijama i inicijativama koje se bave reformom i poboljšanjem obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Na održanoj konferenciji, učesnici su imali priliku da razgovaraju o ulozi i koje su trenutne aktivnosti u oblasti obrazovanja, te kakvi su budući planovi i aktivnosti planirane u toj oblasti. Posebna pažnja u razgovorima je skrenuta na važnost podizanja procenta visoko obrazovnih, te harmonizacije i usklađivanja obrazovanja sa tržištem rada.

S. Č.

(NovaSloboda.ba)