Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Sokolac 0, Bugojno i Drvar 2, Ivan-sedlo, Jajce i Livno 4, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 5, Grude, Srebrenica i Stolac 6, Mostar 7, Banja Luka, Doboj, Trebinje, Tuzla i Zvornik 8, Bijeljina 10, Gradačac i Neum 11, Bihać 12 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana kiša sa juga će se postepeno proširiti na veći dio zemlje. Padavine su većinom slabe.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Prije podne će biti svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana očekuje se pogoršanje vremenskih prilika, usljed čega će se djelimično pojačati tegobe kod osjetljivih osoba.

Pod uticajem južnog strujanja i padavina, opšta slika će biti lošija u cijeloj zemlji.

Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, dekoncentracije, malaksalosti, u noći problemi sa snom.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po pretežno suhom kolovozu, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Doboj-Tuzla, dionici Stjepan Polje-Orahovica, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)