Migranti na području Zvornika pokušali iz Srbije u BiH ući čamcem

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, u petak su. u ranim jutarnjim satima, na području opštine Zvornik, u mjestu Kozluk, spriječili krijumčarenje migranata, uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija, saopšteno jeiz GP BiH.

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac, u kome se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana), koje su upravljale čamcem, osumnjičene za počinjenje krivičnog djela „krijumčarenje osoba“. Obe osobe su lišene slobode i iste će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Preostalih 11 krijumčarenih osoba koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, biće saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca i predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)