Nikad bolje

Radi nje su gledaoci hrlili u kina šezdesetih godina prošlog vijeka, a danas još uvijek zna kako funkcioniše jedan dobar nastup.

Filmska zvijezda Claudia Cardinale ovih dana je napunila 83 godine.

Zvali su je jednostavno „CC“ – na osnovu skraćenice „BB“ za Brigitte Bardot (86).

Cardinale je postala popularna kino hitovima, poput “Sviraj mi pjesmu smrti” (1968.), ali nikad nije postala plavokosa seks bomba, već je uglavnom predstavljala erotsku misteriju, njenim tužnim očima i napućenim usnama.

Na pitanje kako joj se čini starost, Cardinale kaže: „Nikad se nisam osjećala tako dobro. Suknje mi nisu toliko mini kao nekada, ali i danas nosim bikini. Nemam problema sa mojim godinama. Jednostavno se ne smijete opustiti. Moja kosa je uvijek svježe oprana i uvijek se našminkam – čak i kad sam sama kod kuće”.

Claudia danas živi u Parizu, gdje se 1989. godine doselila iz Rima. Tu ima luksuzni stan, i obrazlaže:„Moja kćerka, takođe, živi u ovom gradu. To je dobro za mene. Trenutno nemam puno posla, ali svaki dan idem sat vremena u šetnju”.

Život Claudie Cardinale bio je uzbudljiv – i to ne samo zbog blistavog filmskog svijeta.

U njenom rodnom gradu Tunisu (Sjeverna Afrika) pobijedila je 1957. godina na jednom takmičenju ljepote. Nagrada je bila putovanje na Filmski festival u Veneciji. Tu ju je primijetio jedan čovjek sa filma. Nakon toga je krenula njena holivudska karijera. Gotovo u isto vrijeme Cardinale je postala majka! Sin Patrick (62) rođen je 1958. godine, kao rezultat jednog silovanja.  Sa vana gledano, Patrick joj je godinama bio kao brat. Sa režiserom Pasquale Squitierijem († 78), njenom velikom ljubavi, Cardinale je 1979. dobila kćerku Claudiu (41). Njena nezavisnost joj je uvijek bila važna!

O tome Cardinale kaže: “Ja sam slobodna, nikad se nisam udavala. Mnogi ljudi iz mog života sada su na drugom svijetu, ali ja nisam usamljena. Moja djeca i moja unuka su danas moja sreća”.

A da li je proslavila rođendan?

Cardinale kaže: „Ne, nisam to ni prije nikad radila. Šta se tu ima slaviti? Da se toliko ostarilo?”

(bild)

Lj. G.

(Novasloboda.ba)