“Slučaj Dženan Memić”: Predložen pritvor za osummnjičenog Josipa Barića

Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Josip Barića (1963.) u okviru istrage o stradanju Dženana Memića, saopšteno je iz  Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora predožena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke b) i d) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenog na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnovanme sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal iz člana 342. u vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

U okviru ovog predmeta, u pritvoru se nalaze dva lica. Tužilaštvo BiH je proširilo istragu u ovom predmetu i nastavlja provođenje istražnih radnji u narednom periodu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)