Preminuo slikar Miloš Šobajić

Ugledni srpski slikar i kipar Miloš Šobajić preminuo je u Beogradu u 76. godini od posljedica covida-19, javila je u subotu Radio-televizija Srbije.

Rođen 1945. godine u Beogradu, školovao se u Nikšiću, Istanbulu i Beogradu, gdje je 1970. godine diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, da bi se dvije godine kasnije preselio u Pariz. Šobajić je živio i radio u Beogradu i Parizu, izlažući na više od 80 samostalnih te oko 500 skupnih izložbi.

Njegova djela dio su postavke Narodnog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, te više desetaka muzeja savremene umjetnosti i galerija u zemlji, regiji i svijetu.

Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lijepih umetnosti u Shenyangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umjetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kome je bio dekan, redovan profesor i počasni doktor, a od 2012. godine profesor emeritus.

Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih djelatnosti, posebno slikarstva, dodijeljena mu je 2019. godine, a godinu dana ranije Ruska duma nagradila ga je ordenom počasnog gosta.

Njegovom posljednjom izložbom slika, skulptura i video-radova nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane u Beogradu, kada je predstavio dio svojih radova nastalih u posljednje dvije decenije koji se bave njegovom vječnom temom – progonom.

Svoju knjigu “Slikaj i Šuti”, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umjetnost, objavio je 2018. godine, a objavio je i autobiografsku knjigu “Mojih devet života”.

Grad Beograd predvidio je u 2021. godini otvaranje Muzeja “Miloš Šobajić”.

(Fena)