Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -5 stepeni, Bugojno i Ivan-sedlo 3, Bihać i Sarajevo 4, Sanski Most i Zenica 5, Tuzla 6, Grude 7, Gradačac 10, Neum 12, Mostar 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena na momente i pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Jutro će biti prohladno, izraženije u unutrašnjosti zemlje, stoga je preporučljivo posvetiti pažnju primjerenom oblačenju u ovom periodu.

U nastavku dana, sa porastom temperatura, ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete van domova.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a vozače upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na autoputu A-1 dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, danas se na više lokacija izvode neophodni radovi, a sve lokacije će biti obilježene privremenom signalizacijom.

Zbog održavanja Međunarodne biciklističke trke, danas od 10:30 do 14 sati, na magistralnom putu Bijeljina-Zvornik-Vlasenica-Han Pijesak, doći će do etapnih obustava saobraćaja u smjeru kretanja učesnika trke.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokacija Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)