Dan planete Zemlje na permakulturnom imanju u Humilišanima

Udruženje građana Nešto Više i socijalno preduzeće EkoDizajn organizuju u ponedeljak, od 10 do 16 sati, povodom Dana planete Zemlje 2021, dan otvorenih vrata Eko HUB-a Mostar na permakulturnom imanju u Humilišanima, za sve zainteresovane koji žele živjeti u zdravijoj okolini, te naučiti kako sami mogu doprinijeti tome.

Posjetiocima će se ponuditi edukacije i demonstriranje jednostavnih praktičnih vještina održivog življenja, čijom primjenom u svakodnevnom životu mogu pomoći da se okolina manje zagađuje i zapravo regenerira. I to sve bez dodatnih troškova u domaćinstvima i kolektivima, nego upravo suprotno, štednjom novaca i ponovnim korištenjem resursa koji se obično nepažljivo rasipaju i završavaju na otpadu.

Edukacija će obuhvatiti sljedeće vještine:

– Kompostiranje bio-ostataka u vrtu i stanu

– Izrada eko-cigli od pet boca i svih vrsta mekane plastike, vrećica, sintetike i aluminijskih folija uključujući gradnju od eko-cigli

– Izrada bio-enzima od bio-ostataka iz kuhunje i vrta za ekološko čišćenje svih površina u kući, te zaštitu i prihranu biljaka

– Izrada tečnih bio-gnojiva i sredstava za zaštitu i jačanje biljaka u vrtu

– Predstavljanje koncepta društvene banke sjemena: kako sačuvati sjemena starih ili autohtonih biljaka i kako se uključiti

– Upoznavanje samoniklih jestivih biljkaka i zašto je važno znati ih prepoznati i dodati u naše jelovnike

-Branje ljekovitih biljaka u prirodi i pripremanje čajeva

– Kako da bolje biramo ambalažu u kojoj kupujemo svakodnevne namirnice, razdvajamo i sami recikliramo otpad.

Poseban gost i edukator biće Mile Kljakić, koji proteklih decenija života u Kanadi edukuje javnost o zdravim stilovima življenja i ishrane, a u ponedeljak će sa posjetiocima demonstrirati svoja znanja o jednostavnim metodama uzgoja organskih klica i mikro-bilja u kućanstvu.

Takođe će se predstaviti kampanja “Ja sadim, a ti?”, kojom se promoviše i podučava uzgoj hrane prirodnim metodama u mini eko-vrtovima urbanih sredina, uključujući i balkone, a kojoj se za manje od godinu dana aktivno priključilo preko 4.000 osoba iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Učesnike očekuju mali pokloni kao motivacija da nakon događaja primjenjuju demonstrirane vještine.

Aktivnosti će se održavati na otvorenom, uz pridržavanje svih preporučenih mjera opreza.

Zainteresovani pojedinci ili grupe mogu se prijaviti na telefon 066 711 277. Svi su dobrodošli, od najmlađih do najstarijih, jer su edukacije prilagođene za sve uzraste.

Obilježavanje Dana planete Zemlje se organizujke u okviru Eko HUB-a Mostar, koji je dijelom trogodišnjeg projekta “Misli o prirodi!”, implementiranog od strane Centra za promociju civilnog društva, a finansijski podržanog od strane Švedske.

(NovaSloboda.ba)