Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 1 stepen, Srebrenica 2, Bugojno 3, Bihać i Sanski Most 4, Banja Luka i Sarajevo 5, Ivan-sedlo, Prijedor, Tuzla i Zenica 6, Bijeljina i Doboj 7, Grude 9, Trebinje 10, Gradačac 12, Mostar i Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 17 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Stabilno vrijeme, duži sunčani periodi i porast temperatura vazduha, pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Uz umjereno sjeverno strujanje, u Bosni će tokom prijepodneva biti svježije, u nastavku dana sa, ne suviše visokim temperaturama zraka.

U Hercegovini toplije većim dijelom dana, poslije podne uz blago pojačan osjećaj sparine, što bi kod osjetljivijih meteoropata moglo uzrokovati slabije poteškoće poput glavobolje i dekoncentracije.

Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van gradskih sredina.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu BiH saobraća se po suhom ili mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog neophodnih radova na autoputu A-1 u blizini naplatnog mjesta Sarajevo sjever danas su zatvorene preticajne trake u oba smjera.

Zbog održavanja Međunarodne biciklističke trke, danas od 11,30 do 16 sati, na magistralnom putu Prijedor-Bosanska Gradiška-Banja Luka, doći će do etapnih obustava saobraćaja u smjeru kretanja učesnika trke.

Sutra (26.04.) u vremenu od 08 do 20 sati izvodit će se radovi u tunelu Karaula na dionici Olovo-Kladanj. Saobraćaj će za vrijeme ovih radova biti preusmjeren na zaobilaznicu-staru cestu.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokalitet Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banoviča).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)