Moskovski sud zabranio rad organizacijama opozicionog lidera Navalnog

epa08613843 (FILE) - Russian opposition's mayoral candidate Alexei Navalny attends an opposition rally in support of political prisoners in Moscow, Russia, 29 September 2019 (reissued 20 August 2020). Navalny?s spokeswoman Kira Yarmysh said on social media on 20 August that the opposition leader and staunch critic of President Vladimir Putin was taken to hospital for alleged poisoning after he started feeling unwell during a flight from Siberia to Moscow. The plane made an emergency landing in the city of Omsk. EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Organizacijama zatočenog ruskog disidenta Alekseja Navalnog više nije dopušteno da rade po naređenju suda u Moskvi, saopštio je direktor antikorupcijske fondacije Navalniog Ivan Ždanov.

Zabrana ostaje na snazi do konačne odluke o zahtjevu ureda moskovskog tužioca da proglasi organizacije ekstremističkim, dodao je Ždanov.

Navalni, koji je zatočen u zatvorskoj koloniji van Moskve, prošle je sedmice okončao trosedmični štrajk glađu nakon što su ljekari tražili od njega da nastavi jesti, iz straha za njegov život.

Navalni je osuđen na zatvorsku kaznu u kažnjeničkoj koloniji početkom februara zbog kršenja odredbi uslovne kazne, jer je bio u Njemačkoj oporavljajući se od trovanja.

Navalni je optužio za trovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina i kazao je da je njegovo zatočenje osveta što je preživjeo napad, prenosi dpa.

(Fena)