Prije podne sunčano, popodne naoblačenje

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno naoblačenje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno, Drvar i Ivan-sedlo 6, Bihać, Jajce, Livno i Sarajevo 7, Sanski Most i Stolac 8, Doboj, Gradačac i Grude 9, Banja Luka, Bijeljna i Tuzla 10, Prijedor i Trebinje 11, Mostar i Zenica 12, Neum 14 stepeni,

Danas u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana. Slaba kiša se očekuje u večernjim satima.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim i sjeveroistočnim područjima vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati.

Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, usljed jačanja južnog strujanja i promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati.

Moguće su reakcije poput malaksalosti, glavobolje, nervoze, reumatskih i bolova na mjestima povreda.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Zbog neophodnih radova na autoputu A-1 u blizini naplatnog mjesta Sarajevo sjever zatvorene su preticajne trake u oba smjera. Vozače na ovoj dionici molimo za pojačan oprez.

Danas do 20 sati izvodit će se radovi u tunelu Karaula na dionici Olovo-Kladanj. Saobraćaj će za vrijeme radova biti preusmjeren obilazno, starom cestom.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu, a vozače upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)