GO HDZ BiH Mostar osudio navijački vandalizam uz poruku da u gradu vrhunskih sportista nema mjesta nasilju i govoru mržnje

Očito komentari dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH nisu urodila plodom kako je očekivano, pa sada bošnjačka politika traži bilo kakav događaj koga mogu iskoristiti kao temelj za tezu o latentnom nacionalnom sukobu.


Ono što nedostaje u ovoj konstrukciji, kao što je nedostajalo i u svim drugim u posljednjih mjeseca dana plasiranim teorijama, jesu organizovani akteri sa agendom odnosno sukobljene ili zaraćene strane koje imaju cilj. Ne vjerujemo da iko normalan može željeti, a pogotovo pokrenuti ili voditi rat danas, a još smo više uvjereni da navijačke grupe ne mogu biti pokretač nacionalnih sukoba danas. Vrijeme u kome se preko organizovanih navijačkih grupa izražavalo nacionalno opredjeljenje je prošlo i jedino što proizlazi iz navijačkih nereda i sukoba je materijalna šteta i tjelesne povrede, a nekad, nažalost, i gubitak života, stoji u današnjem saopštenju Kluba vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara i Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

„Klub vijećnika HDZ BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara i Gradski odbor HDZ BiH Mostar najoštrije osuđuje organizatore, učesnike, ali i one koji koriste ovaj događaj za ličnu promociju i pozivamo sve koji obavljaju bilo kakvu javnu dužnost da se suzdrže od licemjernih izjava i polovičnih informacija, jer time ne doprinose rješavanju ovog i ovakvih incidenata kojih, nažalost, imamo ne samo na dvije obale Neretve nego u cijelom svijetu. Ako se želi sistemski riješiti pitanje navijačkih nereda, onda se mora objektivno sagledati stvarno stanje, a ne paušalno iznositi poluinformacije i time svjesno štititi ili opravdavati podobne pojedince ili određene grupee, a osuđivati one druge.


Pozdravljamo aktivnosti nadležnih institucije, prije svega MUP-a HNK-a, na preduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju okolnosti i utvrđivanja odgovornosti onih koji su odlučili na ovakav način ispoljavati energiju na štetu svih stanovnika Mostara. Potrebno je utvrditi sve okolnosti koje su dovele do ovog i sličnih događaja, kao i stvoriti preduslove za preventivno djelovanje i sprječavanje ponavljanja sličnih događaja.


Kvalitet života i bezbjednost građana Mostara mora biti imperativ svih koji obavljaju javne funkcije, a ne dezinformisanje, stvaranje razdora i narušavanje prilike koju grad Mostar danas ima s dr. Mariom Kordićem“, navodi se u saopštenju.

(NovaSloboda.ba)