Klub vijećnika Bošnjaka: Vandalski napadi na živote i imovinu građana moraju se adekvatno sankcionisati

Na sjednici Kluba vijećnika Bošnjaka, koja je održana juče, poslate su poruke povodom uznemiravanja građana neredima i vandalskim napadima, koji su se dogodili u gradskom naselju Donja Mahala.

Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara najoštrije osuđuje ekstremne napade organizovane vandalske grupe na živote i imovinu građana, koji su se dogodili u mostarskom naselju Donja mahala, 24/25. aprila, u vrijeme policijskog sata i ukazuje na zabrinutost bezbjedonosnom situacijom u Gradu Mostaru.

Klub vijećnika Bosšnjaka u GV podsjeća kako se slični vandalski napadi u Mostaru ponavljaju više godina od sličnih ili istih grupa, gdje imamo kontinuirane napade na imovinu građana, kao i narušavanje mira u Gradu Mostaru.

“Cijenimo da je nedopustivo da se za ovo vrijeme takve pojave ne procesuiraju i ne kažnjavaju. Klub vijećnika Bošnjaka je u punom kapacitetu opredijeljen za jačanje bezbjedonosne situacije u Mostaru i istrajaće u tome da se ovaj  događaj odgovarajući sankcioniše, kako bi se u budućnosti onemogućile slične situacije”. navodi se u saopštenju, koga je potpisao predsjednik Kluba Bošnjaka u GV dr Zlatko Guzin.

Na sjednici Kluba vijećnika Bošnjaka donesena su četiri zaključka.

Pozivaju se nadležne i odgovorne organe MUP-a HNK-a i institucije pravosuđa da adekvatno odgovore i što hitnije provedu istragu i kazne počinioce kako bi se bezbjedonosna situacija stabilizirala i poslale poruke da svi građani Mostara kao i njihova imovina moraju biti zaštićeni.

Na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara zatražiće se uvrštavanje u dnevni red  tačka „Bezbjedonosna situacija u Gradu Mostaru“.

Poziva se Skupština HNK-a da na prvoj narednoj sjednici razmatra bezbjedonosno stanje u HNK-u sa težištem na Mostar, te donese potrebne odluke i preporuke nadležnim institucijama.

Poziva se MUP HNK-a da maksimalno pojača bezbjedonosne mjere na području Grada Mostara, kako se u budućnosti ne bi dogodili slični slučajevi.

(NovaSloboda.ba)