Mostar bi uskoro mogao dobiti spomenik za sve civilne žrtve rata

hdrpl

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak ambasadorice OESS-a Kathlen Kavalec s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara Salemom Marićem. Sastanku je bio prisutan i voditelj Ureda OESS-a u Mostaru, Ioannis Piliouris, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću gradske uprave.

Ambasadorica Kavalec čestitala je gradonačelniku Kordiću i predsjedniku Gradskog vijeća Mariću na izboru za čelne funkcije i istakla važnost provođenja lokalnih izbora u Mostaru. Naglasila je kako se Misija OESS-a u BiH, zajedno s ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, zalagala se za njihovo održavanje i učestvovala u njihovom provođenju.

Učesnici sastanka složili su se kako su velika očekivanja građana Mostara da se procesi i projekti u Mostaru koji su bili usporeni ili odgođeni sada ubrzaju, jer Grad, konačno, uz gradonačelnika sada ima i Gradsko vijeće, te da su spremni svi zajedno raditi kako bi se što prije ostvario konkretan rezultat i nadoknadili zaostaci.

Uz ostalo, na sastanku je bilo riječi o projektu završetka obnove zgrade Muzičke škole, a istaknuto je da postoji spremnost da se zgrada obnovi kako bi se osigurali kvalitetni uslovi za muzičko obrazovanje.

Misija OESS-a u razgovoru s gradnačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća ponudila je svoju pomoć kroz različite projekte koji se tiču transparetnosti, digitalizacije i informatizacije Gradske uprave i Gradskog vijeća Mostara.

Takođe, jedna od tema sastanka bila je mogućnost izgradnje spomenika za sve civilne žrtve proteklog rata.

(NovaSloboda.ba)