Oduzeto 320 kg duhana

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog Centra Sarajevo pronašli su, a potom i oduzeli veću količinu duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO BiH.

Oduzeto je 320 kg rezanog duhana čija procijenjena tržišna vrijednost iznosi 54.400 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Prilikom provjere roba, na putnoj komunikaciji Sarajevo – Konjic, zaustavljeno je putničko motorno vozilo “Audi A6”,  koje se kretalo iz pravca Konjica prema Sarajevu. Prilikom provjere, utvrđeno je da vozač inicijala D. M. iz Gruda u vozilu prevozi rezani duhan i to na zadnjim sjedištima, u gepeku vozila i na mjestu ispred suvozačevog sjedišta. duhanje bio namijenjen za prodaju na crnom tržištu.

Protiv lica kod kojeg je pronađen duhan biće podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu Nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210.a Krivičnog zakona BiH.. 

Ovlaštenim službenim licima UINO BiH asistenciju su pružali policijski službenici MUP-a KS, PS Hadžići.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)