Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stupanj, Gradačac 6, Bihać, Bugojno, Sanski Most i Tuzla 8, Ivan-sedlo i Jajce 9, Sarajevo i Zenica 10, Livno 12, Mostar 13, Grude 15, Neum i Stolac 17 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim i sjeveroistočnim područjima vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17, na jugu zemlje do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Mada će preovladavati oblačno vrijeme, tegobe kod većine meteoropata i hroničnih bolesnika neće biti jače izražene.

Obzirom da će temperature tokom dana porasti, poželjno je prikladno se obući, kako bi se po potrebi raskomotili.

 Ugođaj bi, mjestimično, mogli kvariti kratkotrajni lokalni pljuskovi.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Danas se izvode radovi na sanaciji rasvjete u tunelu Ivan na dionici Tarčin-Konjic. Od 09 do 15 sati kroz tunel će se saobraćati naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Tokom dana zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Doboj-Rudanka, dolazi do formiranja dužih kolona vozila.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokacija Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)