Borell članovima Predsjedništva BiH izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela

Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je danas s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, kojima je izrazio zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme, te unapređenje vladavine prava.

Visoki predstavnik i podpredsjednik Borrell ponovo je naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje.

Visoki predstavnik i podpredsjednik Borrell izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji.

(NovaSloboda.ba)