Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Sokolac 6, Ivan-sedlo 7, Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce i Zvornik 8, Banja Luka, Prijedor, Srebrenica i Tuzla 9, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 10, Livno 11, Grude 12, Mostar 13, Stolac 14, Trebinje 15, Neum 16 stepeni,

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme s kišom. Ponegdje u Hercegovini uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Intenzivnije padavine očekuje se u jugozapadnim područjima.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 11 i 17, na jugu do 20 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz oblačno vrijeme, svježije jutro i umjerene temperature u nastavku dana, preovladavaće relativno povoljne biometeorološke prilike.

Hronični bolesnici i meteoropati ne bi trebali imati jačih tegoba

Tokom dana, mjestimični pljuskovi mogli bi povremeno kvariti ugođaj.

Od meteoropatskih reakcija moguće su, u blažem obliku, glavobolja, promjene raspoloženja, dekoncentracija.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu

U većem dijelu BiH saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog radova na montaži putokaznih portala večeras od 21 do 05 sati doći će do obustave saobraćaja na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Visoko u smjeru Podlugovi-Visoko. Za vrijeme ove obustave saobraćaj će se preusmjeriti na regionalni put R-445 Podlugovi-Visoko.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija), saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Tokom dana, zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Doboj-Rudanka, dolazi do formiranja dužih kolona vozila.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Doboj-Tuzla, dionici Stjepan Polje-Orahovica, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a moguće su i kraće obustave.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)