Slovenac pokušao iz BiH prokrijumčariti fosile neprocjenjive vrijednosti

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška 27. aprila u 20,25 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine kontrolisan je putnički automobil (slovenskih nacionalnih registracijskih oznaka), kojim je upravljao 46.godišnjak, a kod koga je pronađena paleontološka građa, velike materijalne vrijednost, izvijestili su u srijedu iz PU Brodsko-posavske.

Policijski službenici Stanice granične policije Stara Gradiška, posumnjali su da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba, te su u saradnji sa službenicima carine, u prtljažnom prostoru automobila pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policijski službenici su od osumnjičenika privremeno oduzeli fosile  raznih veličina i oblika, te nastavljaju dalji rad, kriminalističko istraživanje, kao i podnošenje odgovarajuće prijave nadležnom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografisanja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Takođe će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić kazao je kako je nakon pregleda, potvrđeno da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti.

“Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog perioda srednjeg miocena (prije 15 miliona godina), a najzastupljeniji  su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Takođe smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerovatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinisati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nova naučna saznanja o životu, klimi i okolini u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Evrope”, naglasio je Japundžić.

Dodao je kako izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetina hiljada eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”.

(Fena)