Akcija “Maroko”: Uhapšene dvije osobe, u pretresu pronađeno više od 20 migranata

Djelujući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agenciej zaistrage i zaštitu (SIPA9, u saradnji sa policijom MUP-a USK-a, na području Velike Kladuše, lišili su slobode dvije osumnjičene osobe, te u pretresu objekata pronašli više od 20 ilegalnih migranata, među kojima ima djece i maloljentih osoba osoba, koji će biti predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Osobe koje su lišene slobode, osumnjičene su da su pripadnicima migrantske populacije, prilikom dolaska na područje USK-a, osiguravali smještaj i dalji ilegalni transport prema Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, kao i krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Postupajući tužilac informisan je o realizovanim aktivnostima, te je policijskim službenicima dao instrukcije i uputstva za dalje postupanje prema osumnjičenima i preduzimanje daljih istražnih radnji.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(NovaSloboda.ba)