Balić pozvao na zakonito imenovanje v.d. komesara policije HNK-a

Govoreći o razlozima zbog kojih je odgođena sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, kantonalni ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić izjavio je kako sjednica nije mogla ni početi zbog neusklađenosti predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje v.d. komesara policije HNK i v. d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK-a sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK-a i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH.

Po njegovim riječima, ministri Stranke demokratske akcije u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na to su prethodnih dana ukazivali predsjedniku i članovima Vlade HNK.

“Naime, za vršioca dužnosti komesara mora biti predložena osoba koja ispunjava uslove propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima. Trenutno u MUP-u HNK-a ima više osoba koje ispunjavaju te uslove, ali ni jedna od njih nije bila predložena na poziciju vršioca dužnosti komesara MUP-a HNK-a. U slučaju drugog predloženog imenovanja na poziciju v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK-a takav prijedlog se ne može realizovati, jer prema Zakonu o državnoj službi Federacije BiH v.d. rukovodećeg državnog službenika uopšte i ne postoji”, ocijenio je Balić.

Imajući u vidu važnost navedenih funkcija za bezbjednost građana i njihove imovine, odnosno javnog reda i mira u HNK-u, Balić kaže kako je dužnost kantonalne Vlade da osigura legalnost i legitimnost izbora na navedene funkcije  što je, po njegovim riječima, preduslov za zakonitost budućeg rada imenovanih.

Balić navodi kako zbog iznesenih primjedbi, sjednica Vlade HNK nije mogla ni početi.

“Pozivamo ministra unutrašnjih poslova HNK-a da predloži rješenja o imenovanjima u skladu sa navedenih zakonima i da konačno nakon sedam godina deblokira proces imenovanja”, poručio je Balić.

Inače, na zahtjev ministara iz Stranke demokratske akcije, a zbog, kako su naveli, dodatnih konzultacija, odgođena je za danas zakazana sjednica Vlade HNK.

Sjednica će biti održana najkasnije do sljedećeg četvrtka, 6. maja, najavili su ranije iz Vlade HNK-a.

(Fena)