Hiljadu stabala za Jablanicu: Hunn i Šabanović posadili sadnice crnog bora

Švicarski ambasador u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn i načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović u četvrtak su, u sklopu Inicijative za zeleniju i održivu budućnost (GoGreen Initiative), posadili sadnice crnog bora.

Opština Jablanica, kao dio UNDP-ove “Inicijative za zeleniju i održivu budućnost” od 2020. godine, obavezala se da će ove godine posaditi najmanje 1.000 sadnica, s tim da će Švicarska sufinansirati 300 sadnica kroz Projekat integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

“Ambasada Švicarske pridružila se ‘Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost’, jer smo snažno posvećeni zaštiti okoline kroz različite projekte i inicijative koje Švicarska podržava u Bosni i Hercegovini. Takođe, integrišemo mjere za smanjenje rizika od katastrofa i mjere zaštite okoline kad god je to moguće u svojim intervencijama”, kazao je švicarski ambasador Daniel Hunn, tokom svoje prve službene posjete opštini Jablanica.

Pri tom je naglasio kako je Švicarska dugogodišnji partner opštine Jablanica u području lokalne uprave, poboljšanju strateškog razvojnog planiranja i demokratskom učešću građana u definisanju razvojnih prioriteta i poboljšanju kvaliteta života u Jablanici.

“Radujem se što ćemo nastaviti s našom dobrom saradnjom u budućnosti”.dodao je veleposlanik Hunn.

Cilj je “Inicijative za zeleniju i održivu budućnost” u 2021. godini sadnja 40.000 sadnica angažovanjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine da učestvuju u ovom poduhvatu.

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović ustvrdio je kako u poslijeratnim godinama na području opštine Jablanica i Hercegovačko-neretvanskom kantonu vršena nekontrolisana sječa šumskog fonda, što je imalo za posljedicu stvaranje goleti, erozije tla, zagađenje vazduha, tla i vode.

Pored nekontrolisane sječe šuma, naveo je, šumski fond se uništava i u požarima.

“U tom smislu, potpuno je logično da se opština Jablanica pridruži ‘Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost’. Zahvaljujem se partnerima, Vladi Švicarske i ILDP-u, a posebno švicarskom ambasadoru Danielu Hunnu što su prepoznali naša nastojanja u obnovi šumskog fonda i na taj način konkretno pomogli u očuvanju  održive budućnosti”, kazao je Šabanović.

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode. Aktivnosti, poput sadnje drveća, mogu imati značajan uticaj ukoliko se preduzimaju redovno i većem obimu. Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena.

Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječjim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

(Fena)