Nakić: Notari u pandemijskoj godini uradili skoro pola miliona isprava

Iako su radili u iznimno otežanim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, notari u Federaciji BiH su u prošloj godini sačinili ukupno 447.679 isprava. Od tog broja je čak 61.167 notarski obrađenih izjava, što samo potvrđuje kako pravna sigurnost građana nije bila dovedena u pitanje usprkos epidemijskim ograničenjima i rizicima s kojima smo se i kao ljudi i kao profesionalci suočili, kaže predsjednica Notarske komore FBiH Anica Nakić.

Posmatrano po vrsti predmeta koje su obrađivali notaru u prošloj godini, najviše je bilo ostavinskih predmeta zaprimljenih od suda u 2020. godini. U Federaciji ih je bilo 26.097, a zajedno s Brčko Distriktom 26.324.

“U prošloj godini smo imali 25.737 pravosnažno završenih ostavinskih predmeta u Federaciji, a uključujući Brčko Distrikt 25.901. U istom periodu, sudu je vraćeno 23.612 ostavinskih predmeta, od čega u samoj FBiH 23.452, a ostatak u Brčkom. Radi donošenja odluke o prekidu postupka, sudu je vraćeno 349 predmeta u Federaciji i dva u distriktu”, navodi Nakić.

S krajem prošle godine, notari u FBiH imali su u radu još 24.117 neriješenih ostavinskih predmeta, što je tek jedna od obaveza koje stoje pred ovom javnom službom u 2021. godini.

“Mi vrlo odgovorno shvatamo javnu službu koja nam je povjerena u cilju povećanja pravne sigurnosti u FBiH. Većina ovih poslova iziskuje direktnu komunikaciju s građanima, što znači da su notari i zaposlenici notarskih ureda itekako izloženi opasnosti od zaraze. Međutim, cijeneći značaj posla koji obavljamo i poštujući maksimalno propisane epidemiološke mjere, zadovoljni smo da smo i u ovom izazovnom vremenu odgovorili zadatku”, ističe predsjednica Notarske komore FBiH. 

(Fena)