Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan-sedlo i Zvornik 10, Bugojno, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 11, Banja Luka, Livno, Prijedor i Zenica 12, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Stolac i Trebinje 13, Mostar 14, Grude i Neum 15, Bihać 17 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima širom zemlje su izgledni prolazni pljuskovi.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike, djelimično stabilnije vrijeme i povremene sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje.

Moguće je da, tokom dana, kratkotrajni mjestimični pljuskovi pokvare ugođaj, a kod osjetljivih osoba nastupe manje poteškoće usljed umora, dekoncentracije i blaže glavobolje, uzrokovanih nešto višim temperaturama u poslijepodnevnim satima.

Preporučuje se prikladno obući.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po mjestimično vlažnom kolovozu, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na montaži putokaznih portala večeras od 21 do 05 sati doći će do obustavljanja saobraćaja na dionici autoputa A-1 Visoko-Podlugovi u smjeru Visoko-Podlugovi. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj će se preusmjeriti na regionalni put R-445 između Visokog i Podlugova.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Tokom dana zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Doboj-Rudanka, dolazi do formiranja dužih kolona vozila.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokacija Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)