Sud odbio molbu Zorana Mamića da kaznu služi u BiH

Ministarstvo pravosuđa i uprave u četvrtak je izvijestilo da “u ovom trenutku nema osnova za dalje postupanje po molbi” Zorana Mamića, koji je zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH što je ranije odbio zagrebački Županijski sud.

Ministarstvo u saopštenmju ističe da ih je Županijski sud u Zagrebu izvijestio kako iz priložene dokumentacije – molbe osuđenika, njegovih ličnih podataka i javno dostupnih podataka, proizlazi da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude.

“Obzirom da, na osnovu utvrđenih činjenica i dopisa nadležnog suda, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za upućivanjem zamolbe nadležnom tijelu Bosne i Hercegovine za preuzimanjem izvršenja kaznene presude, Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nema osnova za dalje postupanje po molbi osuđenika Zorana Mamića”, navode u priopćenju.

Sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda odlučila je u ponedeljak da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. maja radi izdržavanja kazni.

Ukoliko se Zoran Mamić ne pojavi u zatvoru do 10. maja, za njim će biti raspisana potjernica i evropski nalog za hapšenje, pojasnio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zoran Mamić je ranije iz BiH poručio da nije u bijegu, već da se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućavaju sporazumi dviju država, čiji je državljanin. Želju da kaznu služi u susjednoj državi iznio je i njegov brat Zdravko Mamić, koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na osječkom Županijskom sudu u junu 2018. godine.

Vrhovni sud je sredinom marta Zdravku Mamiću pravosnažno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a porezniku Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Visoki krivični sud (VKS) u četvrtak je odbio prijedlog da se to suđenje vodi na nekom drugom sudu, uz obrazloženje da javno iznesene optužbe Zdravka Mamića na račun četvorice sudija nisu razlog koji bi upućivao na pristranost svih ostalih sudija tog suda, prenosi Hina.

(Fena)