Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros preovladava sunčano uz malo do umjereno oblačno. Više oblačnosti ima na jugu i istoku Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan-sedlo 12, Jajce 13, Doboj, Livno, Stolac i Tuzla 14, Banja Luka, Bijeljina, Bugojno i Zenica 15, Grude, Mostar i Trebinje 16, Sarajevo 17, Gradačac 18, Bihać i Sanski Most 19, Neum 20 astepeni.

Danas će preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. Prolazno više oblačnosti u Hercegovini u jutarnjim satima. U poslijepodnevnim satima rijetko je moguć kratkotrajan lokalni pljusak.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 22 i 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Prijepodnevni sati će biti svježiji i ugodniji, a mjestimične padavine i nešto izraženiji osjećaj sparine, u drugom dijelu dana bi mogli uzrokovati slabije poteškoće osjetljivim osobama.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Tokom dana, zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Doboj-Rudanka, saobraća se usporeno i često dolazi do formiranja dužih kolona vozila.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokacija Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima, trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)