Večeras u eMTeeM-u predstava “Game”

Mostarski teatar mladih večeras publici poklanja predstavu “Game”. Predstava je nastala nakon intenzivnog rada sa migrantima iz Migrantskog centra Salakovac kod Mostara i progovara o sudbinama tih ljudi na autentičnom materijalu dobijenom od njih samih. U predstavi igraju: Edina Delalić, Sara Kljajić, Irma Lipovac, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija i Haris Pašić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava je nastala u okviru velikog međunarodnog  #IMPACTprojecta koji u Bosni i Hercegovini implementira #LDAMostar – Agencija lokalne demokratije.

Nakon održanih radionica Sead Đulić je zapisao: “Bili smo puni elana i došli do zanimljivih riješenja, a istovremeno potresnih svjedočanstava pobjeglih od svojih kuća. Radio sam stotine i stotine radionica, radio sam sa različitim učesnicima radionica, sa žrtvama različitih profila, sa bivšim vojnicima koji su činili ružne stvari, radio sam sa djecom, sa penzionerima, sa izbjeglicama iz naših ratova, ali ovo je bilo nešto potpuno drugo.

A istovremeno sa ovim živim svjedočanstvima čitam i slušam u brojnim medijima izjave:       migrantsko pitanje nije humanitarno, to je prevashodno sigurnosno pitanje; oni okupiraju našu zemlju, treba to pod hitno silom vratiti odakle su došli, sve su to izbjegli ratnici koji se ovde kriju, kriminalci i posljednja ološ; oni mjenjaju etničku sliku Bosne i Hercegovine, okupiraju nas… I tako u nedogled, a ja na radionicama vidim porodice, slušam bolne priče i gledam djecu koja su željna igre”.

Predstava je ovo o njima, ali i svjedočanstvo o nama i našem zaboravu nedavne, vrlo slične, prošlosti.

Predstava se igra večeras na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19 sati, a ovo je njeno šesto izvođenje.

(NovaSloboda.ba)