Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan-sedlo 14, Doboj, Sokolac i Zvornik 16, Bijeljina 17, Bihać, Bugojno, Grude, Srebrenica, Trebinje i Zenica 18, Banja Luka, Gradačac, Mostar, Sarajevo i Tuzla 19,Neum i Prijedor 20, Sanski Most 21 stepen.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko je moguć kratkotrajan lokalni pljusak.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Mada će biti toplije i sunčanije, što će pozitivno djelovati na većinu populacije, neuobičajeno visoke temperature i južno strujanje će kod osjetljivih osoba uzrokovati povremeno jače tegobe.

Prije podne ugodnije, uz više svježine, u drugom dijelu dana sparno, stoga bi hronični bolesnici trebali izbjegavati teže aktivnosti.

Poželjno je i ne pretjerivati sa oblačenjem, kako biste se osjećali komotnije.

Vremenske prilike pogoduju povećanju koncentracije polena alergogenih vrsta, prije svega breze, pa bi osjetljive osobe ovome trebale posvetiti pažnju.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično mokrom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po mjestimično mokrom kolovozu, a vozače upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Zenica-Vjetrenice (lokacija Čajdraš), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Tokom dana, zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Doboj-Rudanka, saobraća se usporeno i često dolazi do formiranja dužih kolona vozila.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Povodom Međunarodnog praznika rada i vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH do 3.5. do 24 sata, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)