Christian Thimonier: Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave

Francuski ambasador u Crnoj Gori Christian Thimonier upozorio je kako Crna Gora ne može napredovati u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe, aludirajući pri tom na to da je Evropski parlament priznao postojanje genocida u Srebrenici.

“Zemlja ne može napredovati u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ako ne priznaje međunarodno pravosuđe. Tim prije što Evropski parlament priznaje postojanje genocida u Srebrenici. Za dobro zemlje i naše saradnje možemo samo da poželimo da se ova tužna stranica okrene, što je prije moguće, putem širokog parlamentarnog konsenzusa. Srebrenica nije tema za mediokretske rasprave. S druge strane, toliko toga čeka u sudskim reformama. Za sve Crnogorce privržene evropskom putuv bilo bi šteta ukoliko bi se sa tim previše odlagalo”,   naglasio je ambasador, komentarišući stav crnogorskog ministra Vladimira Leposavića o Srebrenici.

 Govoreći o situaciji u regiji, ambasador Thimonier kazao je kako nacionalističke snage, pothranjene otrovnim idejama, opstaju i predstavljaj u prepreku za pomirenje.

“Zbog pripadnosti jednoj ili drugoj zajednici, ne smije biti diskriminacije, marginalizovanja ili privilegovanja bilo koga. To je jedini pristup koji omogućava napredak na evropskom putu. Pažljivo ćemo pratiti ovaj suštinski aspekt vladavine prava, koji je osnovni uslov za članstvo u Evropskoj uniji”, poručio je francuski ambasador u Crnoj Gori.

(Fena)