U Bosni pretežno, u Hercegovini umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, jugozapadu i manjem dijelu centralne Bosne je sunčano uz umjerenu naoblaku.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan-sedlo 8, Gradačac i Tuzla 10, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Jajce, Sanski Most i Sarajevo 11, Banja Luka, Doboj i Zenica 12, Grude i Trebinje 13, Mostar i Neum 15 stepeni.

Danas u većem dijelu Bosne pretežno oblačno vrijeme, rijetko uz malo kiše prije podne. U Hercegovini, jugozapadu i manjem dijelu centralne Bosne umjereno naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni većinom sjevernog smjera, a u Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Sa više svježine, biometeorološke prilike biće ugodnije u odnosu na vikend, obzirom da će uticaj južine oslabiti, a i temperature će biti umjerenije, u skladu sa ovim dijelom godine.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i osjetljivih osoba trebale bi se postepeno umanjiti, sa odmicanjem dana.

Ugođaj mjestimično može pokvariti kratkotrajni pljusak.

Moguće su blaže meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze i dekoncentracije.

Poželjno je prikaldmo se obući.

—–

BIHAMK

Na putevima u BiH saobraća se po suhom i mjestimično mokrom kolovozu, a i dalje upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Povodom Međunarodnog praznika rada i vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)